Första året med Kart Republic

Jag växte upp med en pappa som hade racingstall. Allt från racepreppade Cortinor till sportvagnsprototyper och siluettracers var självklara delar av min barndom medan vi kuskade runt bland Sveriges racerbanor. Den något mer avslappnade attityden till säkerhet gjorde att jag kunde få följa med ut på banan sittande på golvet i en Anglia medan jag fick hålla fast mig i buren. Sådana minnen sitter kvar, det gör också bilderna av knökfulla läktare och bilköer in till tävlingarna. För mig var det en spännande tid och det var det nog för de flesta inom racingen.

Så ser det inte riktigt ut längre. Åkarna är färre men attityden antagligen lite smartare. Inom kartingen har vi minst lika duktiga åkare idag som då och då var jag samtidigt aktiv ihop med åkare som Rikard Rydell, Robban Amrén, Linus Lundberg och David Johansson. Jepp, samma David som vi ofta ser ute på tävlingarna som funktionär idag. Jocke Ward och hans kluriga pappa Bengt började strax efter mig, de gjorde intryck på oss konkurrenter redan då.

När jag efter många om och men till slut blev svensk importör för Kart Republic var det verkligen en fråga om att spotta i nävarna. Hur får man en försvarlig del av karting-Sverige att byta märke? Man skaffar rätt allierade och en handfull åkare som kan visa vad grejorna går för.

Max Andersson och hans farsa Thomas var tillsammans med Elvin Berndtsson först ut att ta steget. Elias Tolvsgård och Hugo Nicklasson Rosberg var också tidigt ute liksom Alex Bergqvist. De förstnämnda lyfte alla sina nivåer ihop med Kart Republic, Alex var i högre grad redan en etablerad förare och det var verkligen kul att se ett av sina chassin uppe på pallplats om än bara i heaten under SM, Alex allra första tävling för oss. Det slutade inte riktigt där men satsningen och ambitionsnivån var det verkligen inget fel på. Farten visade han senare verkligen i världsfinalen i IAME Series på Le Mans.

SM ja, för oss var SM en stor grej. Norton som hade kört med oss på SKCC kom tillbaka till SM och gjorde debut i OK, Joel gjorde avslutning på sin tid i J60 innan han gick upp i stor kart på heltid. Kapitel stängs och kapitel öppnas och med hjälp av de här killarna fick KR ett guld och ett silver. Jag är djupt imponerad över hur duktiga, ödmjuka och proffsiga de här grabbarna är.

Det sagt så är det gänget som legat och kört SKCC som varit våra ambassadörer. Det är där ordet spridit sig och snacket byggts upp och förarna blivit fler. Folk märker att vi både har roligt och kör fort.

Efter sommaren kom våra första DD2-kartar. Ett riktigt lättkört men snabbt chassi och äntligen fick jag köra lite själv med. Per Smitt kom in i gänget och tog ett bra kliv i sin personliga utveckling. Hugo Samuelsson och Oliver Hellqvist blev våra krigare i J60. Hugo gick från att vara en nybörjare bland andra till en dominant serieseger i Rookie Cup, Oliver som är mer etablerad hoppas vi mycket på inför nästa år.

Redan ganska tidigt under hösten började folk prata om 2020. Säsongen -19 var inte ens över när folk kom till oss och pratade om nästa år. Folk är galet taggade! Vi har levererat chassin till folk vi kände, till folk vi inte kände och åkare vi inte ens visste namnet på i delar av Sverige som vi aldrig ens besökt. Ett kvitto på att vi har en bra produkt och att vi är duktiga på vad vi gör. Jag själv är stolt över att representera en tillverkare med en unik historia och att jag själv har åkare och mekar/farsor utöver det vanliga. (Yes, morsor är också mer än välkomna om ni är duktiga och jag vet att ni finns därute!)

En som måste nämnas långt mer än i förbigående är Thomas Andersson. Thomas bygger våra motorer, är klasspappa för alla våra 125-åkare, han är den som pekar med hela handen när saker behöver göras och utan Thomas hade Kart Republic Sweden inte kommit så långt det här året. Tack Thomas, du vet att jag menar varje ord!

Inför nästa år vill jag peka ut riktningen lite. Vi i Kart Republic jobbar inte riktigt som alla andra. Istället för att sälja tältplatser står vi ihop och jobbar som en familj. Alla bjuder till med sin egen kapacitet och på det sättet lyfter vi både oss själva och vårt gäng. Självklart finns det folk som kan set-up och dataloggning men jag tror att ju fler som kan mer, desto mer sporrar vi varandra och ju bättre kommer vi att lyckas mot våra konkurrenter.

Tack alla som jobbat med oss i år och välkomna 2020 till alla som ännu inte gjort det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *